Veelgestelde vragen

Verzorging

Hoeveel Campanula planten kan ik plaatsen per vierkante meter?

Campanula: afhankelijk van het soort kun je 5-9 plantjes per vierkante meter tuinoppervlak plaatsen. Adansa® soorten zijn wat wilder qua vorm en groei, dus hiervoor kun je iets meer ruimte tussen de planten laten.

Hoe groot worden de plantjes van Addenda®?

Campanula : Campanula staat bekend als een ideale bodembedekker en borderplant. Hoe langer Campanula in de tuin staat, hoe breder ze wordt in omvang. Campanula’s groeien niet de hoogte in en blijven ongeveer de hoogte van aankoopmoment (ca. 20 cm). Af en toe heeft Adansa® de neiging tegen een naastgelegen boompje of schutting te klimmen.

Hebe: kan uitgroeien tot een flinke struik van wel 50 cm als ze de winters keer op keer overleeft. De grootte zal volledig afhankelijk zijn van welke potmaat en soort je hebt aangekocht. Een Petita® soort blijft klein en compact, maar Donna® soorten kunnen aardig groot worden. Je kan iedere Hebe elk jaar in januari – februari in vorm snoeien.

Wanneer moet ik de plantjes van Addenda® snoeien?

Hebe snoeien is niet nodig, maar als je haar in vorm wilt knippen kun je dit het beste in januari of februari doen. Je kan Hebe tot ongeveer 15 cm boven de grond afsnoeien, dan zal ze weer nieuwe groene scheuten ontwikkelen in het voorjaar.
Campanula hoef je niet te snoeien, verwijder wel af en toe voorzichtig de uitgebloeide bloemetjes, maar knip niet de takjes weg.

Hoe kan ik de planten beschermen tegen de vorst?

Je kunt Hebe binnenzetten in bijvoorbeeld een plantenkas of je kunt haar goed inpakken met vorst werend doek.

Campanula hoef je niet te beschermen tegen vorst, na een winterslaap komt ze ieder jaar weer terug.

Wat is de beste plek voor Hebe en/of Campanula in de tuin?

Campanula houdt van een plekje half in de zon, dus dat zijn er heel veel rondom het huis. Campanula groeit het beste in de volle grond of grote plantenborder, zodat ze een goede buffer heeft voor water en voeding.
Hebe is een echte zonaanbidder, dus zet haar op een plekje in de volle zon of halfzon.

In welke grond groeien de Addenda® planten het beste?

Campanula is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond. Hebe staat het liefst in luchtige, humusrijke grond. Een universele potgrond voor tuinplanten of specifiek voor meerjarige planten is prima.

Algemeen

Zijn de planten van Addenda® meerjarig of eenjarig?

De Campanula planten van Addenda, Ambella® en Adansa®, zijn meerjarige planten. Campanula’s zijn winterhard en verdragen temperaturen tot wel -35 graden Celsius.

De Hebe planten van Addenda® zijn officieel eenjarige planten. Uit ervaring weten wij dat de Hebe van Addenda® heel goed wind en kou verdraagt. Hebe kan vorst hebben van -3 °C. Wordt het kouder, zet haar dan binnen of bescherm de plant goed door deze in te pakken. Nederlandse winters zijn vaak zacht en dat kan een Hebe goed verdragen.

Bloeien Campanula en Hebe meerdere keren per jaar?

Ja zeker! Campanula kan na een bloeiperiode van 6-8 weken even rusten voordat ze haar bloemen weer laat zien. Verwijder de uitgebloeide bloemetjes en ze zal sneller weer gaan bloeien.
Hebe blijft ook doorbloeien, verwijder regelmatig haar uitgebloeide bloempluimen en ze zal steeds nieuwe bloemen laten zien.

Overleven Addenda® planten de winter?

Campanula is winterhard. Hebe overleefd gemakkelijk zachte winters tot -3 °C. Bij strenge vorst moet je haar binnenhalen of beschermen.

Welke verschillende soorten Addenda® planten zijn er?

Ontdek en lees op onze productpagina’s alles over de verschillende Campanula en Hebe soorten.

Mijn Addenda® plant krijgt geel blad, wat is er aan de hand?

Er kunnen allerlei oorzaken zijn, maar meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water.

Voor Campanula: voel de grond; is deze erg nat, geef dan even geen water. Voel elke dag even met een vinger. Wordt de grond droogachtig, geef haar dan steeds een scheutje water.
Is de grond kurkdroog, dan heeft de Campanula veel te weinig water gehad. De kans bestaat dat ze dit niet overleefd en dan wordt het tijd om een nieuwe Campanula te kopen.

Voor Hebe: check of de Hebe niet te nat staan. Door nat weer en minder zon kan Hebe gevoeliger zijn voor schimmels en kan er geel blad ontstaan. Als de planten nog deels groen zijn, kun je de plant het beste in het vroege voorjaar terugsnoeien zodat er weer nieuwe verse takken groeien.

Campanula

Zal Campanula zich verspreiden?

Campanula staat bekend als een ideale bodembedekker en borderplant. Hoe langer Campanula in de tuin staat, hoe breder ze wordt in omvang. Met de weelderige Adansa® zal je sneller resultaat hebben!

Kan campanula overblijven in een terraspot ?

Heb je de campanula in een terraspot geplant, dan zal de campanula minder voeding uit de bodem kunnen halen. Geef haar wat extra plantenvoeding en voldoende water, anders zal ze minder krachtig terugkomen ieder jaar.

Kun je Campanula binnen plaatsen ?

Campanula Ambella® kan in het vroege voorjaar (januari t/m maart) als het buiten nog erg koud is in Noord Europa, uw huiskamer even opfleuren met haar bloemetjes. Als ze is uitgebloeid, plant je haar daarna alsnog in de tuin of in een leuke pot op je terras en je hebt nog jaren plezier van haar.

Is klokjesbloem hetzelfde als Campanula?

De botanische naam van Campanula is het Latijnse woord voor `klokje`. Dus Campanula wordt ook wel klokjesbloem genoemd.

Beschikbaarheid

Waarom zijn niet alle kleuren en soorten beschikbaar op Addenda.com?

Onze kwekers zitten door heel Europa, dus voor de efficiëntie, snelheid en minimalisatie van transportbewegingen hebben wij twee kwekers geselecteerd om de webshop bestellingen voor Addenda.com te verzorgen.
Alle kleuren en verschillende soorten zijn wel verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en via andere onlinekanalen. Ga naar verkooppunten.

Wanneer zijn de Addenda® planten verkrijgbaar?

Campanula is ieder jaar verkrijgbaar vanaf februari t/m eind juli.
Hebe is ieder jaar verkrijgbaar van juli t/m half oktober.

Waar kan ik Addenda® planten kopen?

Je kunt terecht in onze webshop of bekijk hier de verkooppunten van onze Campanula en Hebe.

Milieu

Zijn Addenda® planten giftig voor dieren en mensen?

Nee absoluut niet! Ze trekken juist volop insecten aan. Heb je een Campanula of Hebe in je tuin of op je balkon, dan kun je rekenen op bezoek van bijen en vlinders.

Worden de plantjes van Addenda® bespoten met giftige middelen?

Voor de productie van kwalitatieve planten maken we bij Addenda gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Bij Addenda maken we uitsluitend gebruik van goedgekeurde middelen door het CTGB, deze zijn beoordeeld op veiligheid voor mens, dier en milieu. We gebruiken zoveel mogelijk groene alternatieven zoals biologische gewasbescherming. Deze middelen worden gebruikt om schadelijke organismen, zoals onkruid, schimmels en bacteriën te bestrijden en zo een gezonde plant te leveren waar men jarenlang plezier aan beleeft. Door middel van residu-analyses door onafhankelijke labs bij onze kwekers en stekleveranciers monitoren we structureel op het gebruik van middelen in de gehele keten. Lees hier meer over ons duurzaamheidsbeleid 

Zijn de verpakkingen die Addenda gebruikt milieuvriendelijk?

Bij Addenda maken wij gebruik van recyclebare materialen en hergebruiken wij verpakkingen. Lees hier alles over onze recyclebare en bio-afbreekbare verpakkingsmaterialen.

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag hier!